logo-lag

LAG Bilogora – Papuk

Trg bana Josipa Jelačića 1
43290 Grubišno Polje

Tel: +385 43 485 170
Fax: +385 43 448 496
Mob: +385 91 448 1212
E-mail: lag.bilogora.papuk@gmail.com
E-mail: info@lag-bilogora-papuk.hr

Lokalna akcijska grupa Bilogora-Papuk osnovana je s ciljem identificiranja lokalne razvojne strategije i poticanja ruralnog razvoja.

Udruga pokriva područje gradova Daruvara i Grubišnoga polja, te općina Đulovac , Končanica , Sirač i Dežanovac.

Sama Lokalna akcijska grupa osnovana je na LEADER-pristupu koji se može prevoditi kao veza među razvojnim aktivnostima ruralnog razvoja. Naglasak na lokalnom stanovništvu i lokalnoj zajednici potvrđuje se kao glavni čimbenik ukupnog razvoja ruralnih područja.

LAG okuplja javne i privatne partnere s određenog ruralnog područja, a obvezno uključuje predstavnike različitih društveno-ekonomskih kategorija. Lokalna akcijska grupa Bilogora – Papuk broji trenutno 49 članova.
Područje regije Bilogora – Papuk vrlo je složeno ako u obzir uzmemo njegove prirodne, okolišne, ekonomske i socijalne značajke. Zbog toga je potrebno racionalnije i na održiv način koristiti dostupne izvore. Razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerade uz primjenu novih tehnologija, jačanje poduzetničke klime, očuvanje prirodnog okoliša, kulture i baštine te kontinentalni turizam baziran na lječilišnom i sportskom turizmu prioriteti su na koje se treba fokusirati i koji će pružiti najbolju ekonomsku, socijalnu i cjelokupnu kvalitetu života stanovništvu ove regije. Bolja održiva iskorištenost resursa područja unutar ovih prioriteta izgradit će jake točke regije, umanjiti slabosti i iskoristiti komparativne prednosti vezane za zemljopis, klimu i bogatstvo prirode.