IZAZOVI I PERSPEKTIVE ODRŽIVOG TURIZMA U HRVATSKOJ

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2017. godinu Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Različitim manifestacijama i globalnim akcijama Svjetska turistička organizacija, vlade država kao i razne organizacije, obilježit će ovu godinu s ciljem unaprjeđenja održivog turizma kao doprinosa UN-ovoj Agendi 2030 za održivi razvoj. Ovim obilježavanjima dodatno će se naglasiti važnost međunarodnog turizma za veću osviještenost o bogatom naslijeđu različitih civilizacija kao i bolje razumijevanje raznovrsnih kultura i njihovih vrijednosti.

Obilježavanju Međunarodne godine održivog turizma za razvoj priključila se i Mreža za održivi razvoj Hrvatske. Prepoznavši važnost turizma kao bitne gospodarske grane te društvenog i okolišnog učinka, Mreža za održivi razvoj Hrvatske, zajedno s NP Plitvička jezera te Klasterom Lika Destination, organizirala je konferenciju pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma u Hrvatskoj“. Konferencija se održala 27. rujna 2017. godine u srcu Like, najpoznatijem Hrvatskom i svjetski poznatom Nacionalnom parku Plitvička jezera koji je pod zaštitom UNESCO-a. Održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a sudionici su bili stručnjaci iz područja znanosti i prakse kao i predstavnici Vlade Republike Hrvatske. Uz brojne predstavnike turističkih zajednica, gradova, općina i županija konferencija je okupila veliki broj Lokalnih akcijskih grupa koji su izrazito važan faktor razvoja lokalne zajednice.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Tomislav Kovačević istaknuo je značaj konferencije u vremenu kada u svijetu više milijuna ljudi na dnevnoj bazi putuju kao turisti, povezujući na taj način različite kulture svijeta. Posebno ističe gospodarski doprinos turizma u svijetu za sve zemlje, osobito za slabo razvijena područja koja su ranije bila siromašna i nepoznata sve dok ih nisu otkrili „turistički nomadi“. Održivi razvoj počiva na tri stupa: Ekonomskom, ekološkom i društveno-socijalnom, a održivi turizam upravo je taj koji na najbolji način može povezati ove tri osovine.

Hrvatska predstavlja turističku oazu za turiste iz cijelog svijeta a Lika, zajedno s primorskim dijelom, uistinu je netaknuti biser koji će tek doživjeti pravu turističku valorizaciju. Upravo zbog toga, dolazak brojnih stručnjaka iz turizma te čvrstih pobornika održivog razvoja, dat će snažan pečat putu kojim se treba razvijati hrvatski turizam. Ne zaboravimo da je turizam važan izvor prihoda domicilnog stanovništva a turisti kao privremeni stanovnici turističke destinacije svoje doživljaje temelje, osim na prirodnim ljepotama i ponudi, upravo na načinu života i običajima lokalnog stanovništva. Stoga se razvoju turizma treba pristupiti planski i dugoročno, vodeći računa o dobrobiti za sve – ističe Kovačević