LAG Bilogora Papuk uključuje se u projekt “Jantarska cesta”

Riječ je o projektu mađarskoga LAG-a sa svrhom povezivanja LAG-ova s područja Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije Slovačke i Češke.

Lokalna akcijska grupa Bilogora Papuk, u koju su uz gradove Grubišno Polje i Daruvar uključene i općine Đulovac, Končanica, Sirač i Dežanovac, odazvala se pozivu mađarskog LAG-a Alpokalja Fertő táj koji je osmislio projekt kao poveznicu LAG-ova iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Austrije Slovačke i Češke. Riječ je o projektu nazvanom Jantarska cesta. Na kojim poljima će se duž Jantarske ceste LAG-ovi povezivati, pojasnila je Dijana Turniški, upraviteljica LAG-a, koja je boravila u Mađarskoj na trodnevnom predstavljanju projekta.-Prvi je naglasak bio na društvenim dodirnim točkama. Nije se pričalo toliko o povezivanju putem gospodarstva jer će se projekt razrađivati kroz godine. Počinje se od kulturne baštine, društvenih povezivanja, njihovih KUD-ova i udruga s našima i slično-kaže Turniški.
Cilj radionice nije bilo izravno definiranje umrežavanja LAG-ova već predstavljanje projekta i pokušaj da se zainteresira što veći broj LAG-ova na području uz Jantarsku cestu koja najkraćim putem povezuje Europu u vertikalnom potezu spajajući Baltik s Jadranom.
Iz Hrvatske su pristigli predstavnici 13 LAG-ova.-
I mi smo bili među njima. S obzirom na to da je taj mađarski LAG u proteklih pet, šest godina djelovanja u Mađarskoj ostvario veliki broj projekata i bio aktivan, jer je riječ o sjevernom razvijenom dijelu Mađarske u blizini Beča i Bratislave, nastojali smo se i mi na neki način uključiti u taj projekt-dodaje upraviteljica.
Krajnji rezultat trodnevne radionice je pismo namjere kojim su se sudionici obvezali da će u idućem sedmogodišnjem programskom razdoblju surađivati i ostvariti partnerske projekte.(RGP)