Mreža za održivi razvoj Hrvatske obilježila Europski tjedan održivog razvoja

Povodom Europskog tjedna održivog razvoja Mreža za održivi razvoj Hrvatske je u suradnji s LAG-om Lika organizirala predavanje na temu održivog razvoja u ruralnim područjima. Predavanje je održano 30. svibnja 2017. godine u dvorani Kulturno informativnog centra u Gospiću. Nakon pozdravnog govora gospodina Tomislava Kovačevića, predsjednika Mreže za održivi razvoj Hrvatske, prisutne je pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije, gospođa Ana Rukavina-Stilinović

O prilikama i izazovima suvremene konvencionalne i ekološke poljoprivrede govorilo se unutar društvenog konteksta, a svoja su predavanja izložile gospođa Anita Bušljeta-Tonković iz Instituta Ivo Pilar i gospođa Petra Aničić, Viši Stručni suradnik iz LAG-a LIKA.

Cilj predavanja je osvijestiti trenutne izazove i prilike ekološke poljoprivrede i proizvodnje uz pomoć sociološkog promišljanja. Naglasak je bio na socijalnoj ekologiji, socijalnom razvoju i okolišu. Lika je područje koje je velikim dijelom pod nekim oblikom zaštite prirode, rijetko naseljeno i nezagađeno. Predstavlja veliki potencijal za razvoj ekološke poljoprivrede, turizma i sličnih djelatnosti koje nemaju štetan utjecaj na prirodu. Na takvim područjima, prilikom razvoja gospodarskih djelatnosti, treba se voditi politikom održivog razvoja. S tim u vezi potrebne su edukacije stanovništva.

Nakon predavanja druženje je nastavljeno u obnovljenom Urbanom vrtu.