MREŽA ZA ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE ODRŽALA RADIONICU „IZRADA I PROVEDBA LOKALNE RAZVOJNE STRATEGIJE LAG-ova 2014. – 2020.“

Mreža za održivi razvoj Hrvatske održala je u Orahovici od 26. – 28. veljače 2016. godine trodnevnu međunarodnu radionicu pod naziviom „Izrada i provedba lokalne razvojne strategije LAG-ova 2014. – 2020.“. Na radionici se okupilo 29 LAG-ova sa područja cijele Hrvatske, ali i iz susjednih Slovenije i Srbije, kao i predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, fakulteta, udruga te poduzetnika. Radionica je obuhvaćala široku tematiku, a naglasak je prije svega bio na izradi o provedbi lokalne razvojne strategije LAG-ova. LAG Papuk i Grad Orahovica bili su domaćini ovog skupa.

Susret je započelo posjetomIMG_0252 dijela sudionika radionice 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede „Viroexpo 2016“. Nakon sajma uputili su se u tvrtku DAM d.o.o. u Lozanu koja je ostvarila EU potporu za svoj IPARD projekt vezano za proizvodnju kamilice.

Orahovici je sudionike radionice uvodno pozdravio domaćin, gradonačelnik Josip Nemec, a potom je predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Tugomir Majdak održao uvodno predavanje u okviru kojeg se osvrnuo na proteklu uspješnu godinu Mreže te najavio planove i buduće projekte. Uslijedio je posjet PP Orahovici, tvrtki koja je nositelj poljoprivredne proizvodnje na ovom području.

Radionica se održala u trenutku kada LAG-ovi u Hrvatskoj rade na definiranju svojih lokalnih razvojnih strategija, a sadržaj radionice ponudio je brojne teme kao podlogu za kvalitetnu izradu ovih strateških dokumenata na temelju kojih će se realizirati sredstva EU. Tako se govorilo o Mjeri 7, Podmjeri 19.3., evaluaciji lokalne razvojne strategije, iskustvima u izradi i provedbi lokalne razvojne strategije, o važnosti proizvoda sa EU oznakama u razvoju lokalnog tržista i na kraju o prekograničnim i međunarodnim EU fondovima, te općenito o prilikama i mogućnostima za LAG–ove. Od strane Ministarstva poljoprivrede na radionici su sudjelovala tri predavača: Ivan Ciprijan (voditelj Odjela za lokalne inicijative i razvoj ruralnih područja), Karmen Sinković (voditeljica službe za posebne oznake i promidžbu hrane) i Edita Volar Pantić (načelnica sektora za označavanje i kvalitetu hrane).  Ostali predavači su bili: Simon Ferjuc (MZORH, Tetida d.o.o.), Aleš Zidar (Društvo za razvoj slovenskoga podeželja), Goran Šoster (LAG Prlekija), Nataša Tramišak (LAG Vuka – Dunav) i Željko Vrbos (Udruga Slavonski med).

U sklopu radionice održana je tiskovna konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali Gradonačelnik Grada Orahovice Josip Nemec, predsjednik MZORH Tugomir Majdak i predstavnik LAG-a Laura Ivan Čupić

Sadržajan program na večer su upotpunili vitezovi „Red vitezova grada Ružice“ sa svojom predstavom na otvorenom.

Tugomir Majdak, predsjednik Mreže: Cilj nam je bio ovom radionicom dodatno osnažiti kapacitete LAG-ova te ostalih važnih lokalnih dionika kako bi uspješno realizirali razvojne strategije, a time i projekte u sljedećem razdoblju do 2020. godine. Mreža za održivi razvoj Hrvatske i ubuduće će svoje aktivnosti i projekte usmjeriti prema kvalitetnijem lokalnom razvoju u ruralnim područjima.

U Hrvatskoj djeluje 61 LAG koji kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske na raspolaganju imaju ukupno 67,5 mil. EUR sredstava u razdoblju 2014. – 2020., što iznosi 3% od ukupno raspoloživih EU sredstava kroz ovaj Program.    

IMG_4211IMG_4314IMG_4278 IMG_4281IMG_4320IMG_4315IMG_0370IMG_0314MZORH2016-02-26-012IMG_0354IMG_0386IMG_4365IMG_0437IMG_0448IMG_0451