Održana druga sjednica Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj

Članovi Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj na čelu s voditeljem Tugomirom Majdakom, pročelnikom Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, održali su u srijedu, 8. travnja, u prostorijama Hrvatske zajednice županija u Zagrebu svoju drugu sjednicu.

Tugomir Majdak je na samom početku izvijestio okupljene članove o sastanku predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića i suradnika s predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom te ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, nakon kojeg je donesena odluka o odgodi donošenja Izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U sklopu javne rasprave o Nacrtu Uredbe o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, voditelj Majdak je predložio da Radna skupina dostavi primjedbe na prijedlog Gospodarskog programa što je i prihvaćeno. Nazočni članovi složili su se, između ostalog, kako je u budućoj provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu nužno uvažiti programe raspolaganja na lokalnoj razini, odnosno da svaka jedinica lokalne samouprave treba odrediti specifičnu proizvodnju i prioritete na svom području.

 Kvalitetan i provediv Zakon o poljoprivrednom zemljištu temeljna je pretpostavka održive poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te svako područje nosi svoje specifičnosti. U skladu s tim treba omogućiti lokalni pristup uvažavajući potrebe obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava vezano za optimum poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu u okviru svoje proizvodnje – istaknuo je Majdak.

Radna skupina je također raspravljala o aktualnim i budućim natječajima Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. i ukazala na nedostatke u Mjerama 4, 5, 6 i 7. Vezano za Mjeru 7, zaključeno je kako buduću provedbu uvelike otežava provedba postupka javne nabave prije donošenja Odluke o dodjeli sredstava i ocijenjeno je neprihvatljivim da male jedinice lokalne samouprave, kojima je primarno namijenjena ova mjera, moraju osigurati financijska sredstva i preuzeti obveze iz javne nabave prije nego što uopće znaju hoće li sredstva biti odobrena.

Majdak je ukazao da idući tjedan kreće rasprava o Zakonu o komasaciji i Zakonu o agronomskoj komori te u skladu s tim zatražio od članova radne skupine da pripreme eventualne primjedbe. (www.hrvzz.hr)