Održana osnivačka skupština Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske u Virovitici

Osnivačka skupština Mreže za održivi razvoj Hrvatske održana je u četvrtak, 26. veljače u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Sastanku su prisustvovali, uz zamjenicu župana virovitičko-podravskog župana Sanju Bošnjak, predstavnici županijskog Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU na čelu s pročelnikom Tugomirom Majdakom, predstavnici Hrvatske zajednice županija, LAG-ova s područja Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke, Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, regionalnih razvojnih agencija, znanstvenih institucija te predstavnici značajnijih nacionalnih i regionalnih poljoprivrednih udruga.

Osnivačkoj skupštini su također prisustvovali gosti iz Mađarske, koji djeluju u okviru inicijative za ubrzavanje razvoja ruralnih područja, a s kojima LAG-ovi članovi Mreže planiraju zajedničke EU projekte.

U skladu s dnevnim redom, donesena je odluka o osnivanju te odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga. Također, usvojen je Statut i izabrani su članovi tijela upravljanja. Za predsjednika Mreže za održivi razvoj Republike Hrvatske jednoglasno je izabran Tugomir Majdak, dok su dopredsjednici predstavnici LAG-a Vuka-Dunav Nataša Tramišak te LAG-a Zrinska Gora-Turopolje Božidar Antolec.

Svi prisutni pozdravili su osnivanje civilne mreže LAG-ova i ostalih dionika koja je osnovana s ciljem zastupanja područja obuhvaćenih LAG-ovima i ostalih ruralnih područja u Republici Hrvatskoj gdje postoji interes za realizaciju LEADER pristupa i korištenje fondova EU, kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini. (www.vpz.hr)