Održana radionica “LEADER i mogućnosti Programa ruralnog razvoja 2016. – 2020.”

U sklopu akcijskog plana Mreže za ruralni razvoj a u suradnji sa Mrežom za održivi razvoj Hrvatske u Kravarskom je 27. kolovoza 2016. godine održana radionica „LEADER i mogućnosti Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020.“. Na radionici su sudjelovala 22 LAG-a sa područja cijele Hrvatske, predstavnici lokalne i regionalne samouprave te predstavnici udruga sa područja susjedne nam Bosne i Hercegovine.

10Sudionike radionice uvodno je pozdravio tajnik MRR Marin Fak, a potom je održao i uvodno predavanje u okviru kojega je predstavio Mrežu za ruralni razvoj. U raznovrsnom i bogatom cjelodnevnom programu radionice obradile su se razne teme. Govorilo se o budućnosti zadruga i proizvođačkih organizacija kroz zajedničku poljoprivrednu politiku, osvrt na mjeru 9. proizvođačke grupe i organizacije; preporukama poboljšanja kriterija za Podmjere 6.1 i 6.3; poreznim i knjigovodstvenim aspektima bespovratnih EU potpora za male poljoprivrednike; korisnicima šumarskih mjera u PRR 2014-2020; novim informacijama o postupcima prikupljanja ponuda i javnoj  nabavi vezano uz natječaje unutar mjera 8 te rezultati u provedbi mjere 6; Leader-u u Hrvatskoj; informacijama vezanim uz realizaciju mjere 19.1. i natječaj 19.2 te na kraju o primjeri dobre prakse u  realizaciji bespovratnih sredstava iz EU fondova. Od strane Ministarstva poljoprivrede kao i od strane Agencije za plaćanja na radionici su sudjelovala po dva predavača:  Dalibor Janda (Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju), Igor Đurišević (Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju), Ivo Dolić (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pomoćnik ravnatelja) i Alnen Dumanić (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju). Od ostalih predavača na radionici su sudjelovali: Andrija Matić (Mreža za održivi razvoj Hrvatske), Dijana Turniški (Mreža za održivi razvoj Hrvatske), Nataša Tramišak (Lag Vuka – Dunav) i Simon Ferjuc (Tetida d.o.o.).

Svrha radionice bila je upoznati sudionike sa trenutnim stanjem u mjerama 19.1. i 19.2 kao i sa novostima u šumarskim mjerama, a naglasak je bio na novom načinu objave ponuda u natječajima PRR.

2 3 14 5 6 78 9 11 12