Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Tugomir Majdak zamjenik ministra poljoprivrede

Majdak 2Na zatvorenom dijelu 9. sjednice Vlade Republike Hrvatske održane 16. ožujka 2016. godine zamjenikom ministra poljoprivrede imenovan je Tugomir Majdak, predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske. 

Do imenovanja Majdak je bio privremeni pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Velike Gorice. Svoj radni vijek započeo je kao djelatnik Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu u Zagrebu, a od 2005. – 2013. godine radi u Ministarstvu poljoprivrede kao načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU. Od 2013. – 2015. godine je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove. Bio je član pregovaračkog tima u okviru pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom u području ruralnog razvoja i poljoprivrede te dugogodišnji predstavnik Ministarstva poljoprivrede RH u Odboru za ruralni razvoj i Radne skupine za ruralni razvoj Europske komisije.

Za vrijeme rada u Ministarstvu poljoprivrede koordinirao je provedbu pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj SAPARD i IPARD te organizirao kampanje informiranja i promocije navedenih programa. U suradnji sa FAO-om, UNDP-om, UNICEF-om, USAID-om, Svjetskom bankom i sličnim organizacijama radio je na nacionalnim i međunarodnim razvojnim projektima te projektima u privatnom, javnom i civilnom sektoru. Inicijator je osnivanja brojnih udruga iz područja poljoprivrede na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te organizator nacionalnih i međunarodnih ruralnih manifestacija.

Od 2012. godine Majdak je predsjednik Svjetske oračke organizacije (WPO), član je Stalne radne skupine za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Europe (SWG) u razdoblju 2008. – 2013. te predsjedavajući skupštine SWG-a 2011. godine.

Ima dugogodišnje iskustvo u provedbi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), praćenju i usklađivanju politike ruralnog razvoja Republike Hrvatske s načelima Europske zajednice, strateškom planiranju, te pripremi i realizaciji, kao i upravljanju projektima i programima. Priprema i provodi brojne nacionalne i EU projekte i programe iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja te organizira edukacije i predavanja za korisnike Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Moderator je i panelist stručnih skupova na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te autor brojnih studija i članaka na temu ruralnog razvoja.