Projekt “SRETNA ŠKOLA PLAVE EKONOMIJE” OŠ VLadimir Nazor iz Škabrnje osvojio Abu Dhabi

Nakon što je ušla u konkurenciju tri najbolje europske škole za nagradu Zayed Future Energy Prize koju dodjeljuje vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Osnovna škola Vladimir Nazor iz Škabrnje je svojim projektom “Sretna škola plave ekonomije” ovu prestižnu nagradu i osvojila.

Projektom „SRETNA ŠKOLA PLAVE EKONOMIJE” obuhvaćene su sljedeće sastavnice:

1. Obnovljivi izvori energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju povezanu s električnim vozilom i mobilnim sustavom baterija
2. Poduzetništvo kroz učeničku zadrugu „Maslina”
3. Prepoznavanje i razvrstavanje otpada kroz UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, Dječje eko otoke i Dječje eko radionice te
4. Dijeljenje podataka sa 112 država svijeta kroz Program GLOBE koji sponzorira NASA.

Projekt škabrnjske škole je oduševio povjerenstvo ponajprije jer je njime obuhvaćena lokalna, tradicionalna kultura uzgoja masline kroz učeničku zadrugu i povezivanje učenika s Dolinom maslina kraj Škabrnje, u kojoj se nalaze ekološki nasadi sedam tisuća mladih maslina.

Škola u Škabrnji nije krila oduševljenje osvajanjem nagrade. Uspjeli smo osvojiti glavnu nagradu vrijednu 100.000 dolara u Abu Dhabiju s projektom “Sretna škola plave ekonomije”! To je nagrada za Hrvatsku, za Škabrnju i našu školu.”, napisao je na Facebook stranici Osnovne škole Vladimir Nazor iz Škabrnje ravnatelj Marin Pavičić. Na izvanrednom uspjehu ravnatelj je zahvalio svim kolegama i učenicima koji su sudjelovali u realizaciji nagrađenog projekta. Posebno je zahvalio koordinatorici Ini Matijević, voditeljici i realizatorici projekta Ivani Ražov te učenici Leonardi Škara koja je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavila projekt, ušla u finale s još dvije škole i na koncu potukla konkurenciju od ukupno 370 europskih škola te osvojila glavnu nagradu u iznosu od 100.000,00 USD. ”

Škola će novac uložiti u kupnju električnog dostavnog vozila za novootvorenu školsku kuhinju, nabavku 40 solarnih panela, ruksaka sa solarnim ćelijama i konekcijom za punjenje mobitela za sve učenike od 5. do 8. razreda škole te u program UZOR. Još uvijek se ne zna hoće li školi pripasti cijeli iznos nagrade ili će on biti umanjen za PDV. Ako nešto novca ostane, dobit će ga školski zadrugari za unapređenje njihova malog poduzetništva.

Proglašenje pobjednika održalo se tijekom tjedna održivog razvoja UAE-a, a nagradu je u škabrnjskoj narodnoj nošnji preuzela učenica Leonarda Škara.