U sklopu međunarodnog sajma AGRO ARCA održano predavanje “Mogućnosti za mlade poljoprivrednike u RH”

U sklopu 8. Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA, koji se održava od 8. – 10. svibnja u Trilju, Splitsko-dalmatinska županija, održana je i Konferencija “Mladi i poljoprivreda – iskustva i perspektive”.

Pročelnik Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, Tugomir Majdak u sklopu navedene konferencije održao je predavanje “Mogućnosti za mlade poljoprivrednike u RH”.

Pritom je prezentirao okvire kroz koje mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj mogu ostvariti EU potporu te unaprijediti svoja poljoprivredna gospodarstva, te istaknuo potrebu definiranja još učinkovitijih mjera za mlade poljoprivrednike. Podatak o stopi nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj od čak 45% koji govori da smo na samom dnu od svih zemalja članica nameće potrebu stvaranja radnih mjesta kroz poticanje malog i srednjeg poduzetništva i u poljoprivredi kao jednoj od strateških grana gospodarstva u Hrvatskoj.

Govoreći o primjerima dobre prakse za mlade poljoprivrednike u iz zemljama EU, naglasio je primjer Njemačke i Austrije u kojima se stopa nezaposlenosti kreće od 7 do 9%, ali ove zemlje temelje svoju poljoprivrednu strategiju na potpori razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Virovitičko-podravska županija ujedno je partner međunarodnog sajma AGRO ARCA (www.vpz.hr)