Virovitičko-podravskoj županiji odobreno 1.500.394,50 kuna za sufinanciranje projektne dokumentacije „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“

Nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Virovitičko-podravskoj županiji, dodijelilo 3,5 milijuna kuna za istraživanje geotermalnih izvora na području naše županije, stigla je još jedna odlična vijest. Naime, u okviru Operativnog plana „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020“, a vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata regionalnog razvoja Slavonije, Baranje i Srijema, ministar Marko Pavić je, Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta (izrađen je u suradnji s VIDRA-om), Odlukom odobrio bespovratnih 1.500.394,50 kuna za sufinanciranje projekta „Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“, što predstavlja 85 posto od iznosa ukupno potrebnih sredstava.

– Kako je ICT industrija jedna od najbrže rastućih industrija kako u svijetu tako i kod nas, prilika koja se pruža kroz ICT sektor ne smije se propustiti. Iz tog razloga, Virovitičko-podravska županija će ovim sredstvima izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti, a temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva. Cilj centra je stvoriti konkurentno poslovno okruženje koje će osigurati rast i razvoj kako poljoprivrede, tako i ICT sektora, povećati konkurentnost i produktivnost poljoprivrednih gospodarstava u Slavoniji kroz automatizaciju proizvodnje i primjenu naprednih tehnologija, te razvoj pametnih vještina. Približit ćemo poljoprivrednu djelatnost tehnološkoj modernizaciji, poticati uvođenje inovacije u proizvodne i poslovne procese, odnosno stvoriti novi koncept – Pametna poljoprivreda. Primjerice, u Europi je primjena precizne poljoprivrede i integracija digitalnih i KET tehnologija postala ključni trend u jačanju konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.
Budući „Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti“ nalazi će se nedaleko Visoke škole u Virovitici. (www.vpz.hr, Fotografija: Ilustracija)

Preuzeto s: http://www.vpz.hr/